Hop til hovedindholdet

Aabenraa Kommune logo

Dansk-tysk skoleklimadag - Bliv klogere på klimavenlige vaner


Dato og tid

Tirsdag d. 26. november 2024 kl. 09:00 til 13:00

Tilmeldingsfrist

Torsdag d. 10. oktober 2024 kl. 17:00

Sted

Arena Aabenraa , Hjelmalle 3, 6200 Aabenraa Arena Aabenraa
Hjelmalle 3
6200 Aabenraa

Dansk-tysk skoleklimadag - Bliv klogere på klimavenlige vaner


Dansk-tysk skoleklimadag

Den 26. november afholdes for 3. gang en grænseoverskridende unge-klimadag for elever i de 4 sønderjyske kommuner (Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa) samt Stadt Flensburg, Kreis Schleswig-Flensburg og Kreis Nordfriesland. Klimadagen er initieret af og medfinansieret af Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig.

Aabenraa Kommune er værtsby for dagen, hvor temaerne elektronik, mad, tøj og transport i hverdagen vil være i fokus. Formålet med dagen er at styrke viden om klima og den grønne omstilling, med særligt fokus på, hvordan man som forbruger kan gøre en forskel i sin dagligdag. Derudover vil deltagerne få mulighed for at deltage i et kulturmøde sammen med deres grænsenaboer.

På dagen kan skoleklasserne tilmelde sig to forskellige workshops, som vil blive afholdt på enten dansk eller tysk. Efter tilmelding vil I modtage undervisningsmateriale, som kan bruges til at forberede eleverne på de tematikker, der behandles på klimadagen, så de er godt klædt på til at bidrage med viden og deltage i debatten.

 

Generelle informationer

Arrangementet henvender sig til elever i 9. og 10. klasse og er relevant for fagene biologi, samfundsfag og tysk. Det afholdes i Arena Aabenraa den 26. november 2024. Tilmelding skal ske senest den 10. september 2024.

 

Program

09.00-09.30   Fælles samling
09.30-10.30   Workshop 1
10.30-11.30   Workshop 2
11.30-12.30   Kulturmøde / besøg stande / div. aktiviteter
12.30-13.30   World Cafe
13.30-14.00   Fællessamling Per Vers og Wordcloud
14.00             Tak for i år

 

Transport

Der er mulighed for gratis transport som vil blive organiseret, hvis dette ønskes. Behovet tilkendegives ved tilmelding.

 

Workshops

Ved tilmeldingen skal der tilkendegives 4 ønsker til workshops i prioriteret rækkefølge (først 1. prioritet, så 2. prioritet, …). Der bestræbes på, at tilgodese de første 2 ønsker. Workshoppene afholdes på et eller flere sprog (tysk, dansk, engelsk), hvilket fremgår af overskriften.

 

Workshop 1: Fast Fashion: „Rejsen for T-shirten“ (tysk)
Fast fashion, influencers, mærketøj, konstant skiftende trends – vores forbrugsmønstre, når det kommer til tøj, overstiger det, som vores planet kan holde til. Gennem rejsen af en simpel T-shirt vil vi i denne workshop illustrere de etaper, et stykke tøj gennemgår, inden det hænger i vores garderobe, samt omfanget af dets økologiske fodaftryk. Vi vil gerne indlede en diskussion med jer om løsninger og alternativer.

Workshop 2: „Greenpeace: „Sund mad for klimaet" (tysk, dansk)
Sammen med jer vil vi udvikle en idé om, hvordan en klimavenlig og bæredygtig kost kunne se ud. Vi ser både på den nuværende tilstand og på mulige fremtidige modeller. Målet med workshoppen er at tage konkrete forslag og argumenter med hjem for en (egen) omstilling til en mere klimavenlig kost.

Workshop 3: "Vis mig dine fødder" - Beregning af det personlige CO2-fodaftryk (tysk, dansk)
Det personlige CO2-fodaftryk illustrerer de CO2-spor, som hver enkelt af os efterlader på jorden. I løbet af workshoppen vil vi i fællesskab identificere hverdagsaktiviteter, der forårsager CO2, beregne deltagernes personlige CO2-fodaftryk og visualisere det med legoklodser. Efterfølgende vil vi i fællesskab navngive mulige ændringer i vores dagligdag for at reducere dette fodaftryk og dermed give et lille indblik i det såkaldte "Hand Print". 

Workshop 4: fairnaschen - Kakao & Chokolade (tysk)
Hvor ofte ønsker vi os ikke, at vitaminerne fra spinaten var i chokoladen? Næsten alle børn elsker chokolade. I denne workshop lærer vi, hvem der producerer vores chokolade, og hvordan den kommer til os i Tyskland. Vi ser på dyrkningen af kakaobønner, f.eks. i Ghana eller Colombia, og beskæftiger os med arbejdsforholdene i produktionslandene. Derudover vil vi smage på søde alternativer fra fair trade.

Workshop 5: Den digitale CO2-rygsæk (tysk)
Hvad har vores smartphones egentlig med klimaet at gøre, og hvordan opstår drivhusgasemissionerne her? Hvordan kan vi reducere CO2-fodaftrykket i vores digitaliserede verden? Et liv uden mobile enheder er for de fleste ikke en mulighed. For mange mennesker er informations- og kommunikationsteknologi uundværlig, men hvor handler det om vores klima og ressourcer?

Workshop 6: Hvordan kommer solen ind i stikkontakten? (tysk, engelsk)
I vores artefact klimapark i Glücksburg drejer alt sig om solenergi og bæredygtige teknologier. I denne workshop lærer deltagerne, hvordan de med små solbyggesæt kan realisere spændende projekter. Vi bygger ikke kun solkarusseller, men udforsker også, hvordan solenergi omdannes til elektrisk energi.

Workshop 7: Globalisering: „Én verden, ét klima“ (tysk)
De ressourcer, vi har til rådighed, og CO2-emissionerne er meget ulige fordelt i verden. Vi vil rette fokus mod kontinenterne og illustrere denne fordeling gennem et interaktivt spil. Vi vil gerne indlede en diskussion med jer om, hvad der bør ændres med hensyn til spørgsmål om retfærdighed og klimakrisen, som vi står overfor.

Workshop 8: Klimavenlige afgrøder (dansk, tysk)
Fremtidens mad kommer fra afgrøder der er dyrket i jorden fra en landmand – derfor er det også en vigtig del af den klimavenlige hverdag.
Vi vil sammen udforske, om det er muligt at blive klimahelte gennem et CO2-neutralt kredsløb. Vi vil dykke ned i, hvordan vi her på skolen og i landbruget arbejder mod en klimavenlig hverdag, og diskutere hvordan fremtidens mad kan spille en central rolle i en bæredygtig verden. Men hvilke afgrøder er på menuen i fremtiden og hvorfor? Smager fremtidens afgrøder mon godt? 

Workshop 9: Bæredygtigt plastik (dansk, tysk)
Klimavenligt 3D print hvordan og hvorfor og hvad bruges det til. Kan du bruge et program der kan 3D printe og hvad ville du mene er vigtigt at kunne printe i 3D i fremtiden som kan fremme en mere bæredygtig hverdag? 

Workshop 10: Solcelle energi til flydende brændstof (dansk, tysk)
Er solcelle energi kommet for at blive eller er den kommet for at blive afløst af noget bedre? Hvad er solcelle energi og hvad kan den bruges til? Hvorfor er det at solceller er en klimavenlig metode? Vores egne solcelleanlæg til undervisningsbrug vises frem så eleverne selv kan prøve det af.

Workshop 11: Genanvend elektronisk udstyr fra hjemmet  (dansk, tysk)
Danmark er det land der køber og smider mest ud. Og det ved vi alle at det belaster klimaet i hele verden. Hvad kan vi gøre for at være bedre til at reparere det vi har og er det svært eller nemt. Prøv at tage noget med du gerne vil have repareret og se om du sammen med Rapiar cafe’ kan hjælpe dig og hør mere om hvad de gør for at gøre vores hverdag mere klimavenlig. 

Workshop 12: Genbrug (dansk)
Hvordan kan vi lære at genbruge mere? Er det noget der skal læres i folkeskolen og hvordan kan vi gøre det? Her vil i få et indblik i en ny ide’ om en ressourcebank som giver muligheder for at skoler og lærere kan bruge denne i deres undervisning. Måske har du en god ide’ til at bygge eller bastle med ting fra ressourcebanken for at give en skole en god ide’.

Workshop 13: Bæredygtig tøj (dansk, tysk)
TØJBYTTEBIKSEN - Byt dit tøj til nyt brugt
Aabenraa Fælleselevråd har en mission – nemlig at det skal være mere trendy at genbruge og byte sit tøj i stedet for at købe nyt og dermed belaste klimaet. Der vil være et kort oplæg omkring tøj og klimaaftryk og derefter vil I kunne bytte tøj i vores tøjbyttebiks. Så tag selv tøj med du tænker du vil bytte med. 

Workshop 14: Transport og energi (dansk)
I Aabenraa er der et stort transportcenter, som kræver en del logistik.
Et transportcenter henter og leverer varer som vi alle bruger i vores hverdag.
Hvordan gøres det så bæredygtigt som muligt, så der bruges så lidt brændstof og forurening som muligt? 
 
Workshop 15: Mobilitetsplan og cykelplan (dansk, tysk)
Aabenraa Kommune har lavet en mobilitetsplan som skal give bedre muligheder for at bruge en mere bæredygtig transportmiddel i hverdagen og evt. Cykel meget mere. Hvorfor er det så vigtigt at vi tænker over hvordan vi kommer frem og tilbage rundt i landet? Det vil du få svar her og måske har du også en god ide til hvordan det kunne gøres bedre? 
 
Workshop 16: Slusepumpeanlægget (dansk, tysk)
Kom og deltag i en spændende oplæg om Aabenraas nyeste klimasikringsinitiativ – det imponerende sluse- og pumpeanlæg, der med nøj og næppe blev taget i brug under stormen den 20. oktober 2023 og reddede byen fra de værste oversvømmelser.
Denne workshop giver elever en unik mulighed for at få en guidet rundvisning på anlægget og lære om, hvordan det beskytter byen mod stigende havvandstande under kraftige storme og den øgede nedbør 🌧️. Arwos vil fortælle om den teknologi og overvejelserne bag anlægget og dets betydning for byens fremtidige klimasikring. Anlægget er et konkret eksempel på arbejdet med FN's verdensmål, særligt Mål 13: Klimaindsats og Mål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund 🏙️.
Der vil også være fokus på, hvordan vi har taget hensyn til det maritime dyreliv 🐟 i udformningen af anlægget, så både mennesker og fisk kan trives side om side. Dette støtter FN's Mål 14: Livet i havet.
Kom og få indsigt i, hvordan vi skaber en bæredygtig fremtid for Aabenraa gennem innovative løsninger, der ikke kun beskytter os mod klimaændringer, men også fremmer biodiversitet og økosystemer 🌱. Tilmeld jer denne inspirerende workshop og bliv klogere på fremtidens løsninger inden for klimasikring!
 
Workshop 17: Klima, spildevand og vores fjord (dansk, tysk)
Spildevand – det vand vi bruger hver dag – hvor løber det hen? Hvad har klima med vores vandløb og fjord at gøre? Hvordan kan vi som borgere gøre en forskel?
 
Workshop 18: Cirkulær økonomi i affaldsplanen, Genbrug og brug med omtanke (dansk, tysk)
Kom forbi vores stand og gå på opdagelse i hvad “cirkulær økonomi” egentlig er og hvorfor det er vigtigt. Bliv klogere på bæredygtige tøjvaner og forbrug og find måske dit næste stykke genbrugstøj eller anden inspiration til bæredygtig forbrug i din hverdag. Det er vigtigere end nogen sinde før at passe på vores fælles ressourcer, tænke bæredygtigt og genbruge. Produktion af nye forbrugsvarer har stor indvirkning på miljøer, men ved at genbruge og passe på vores ting kan vi alle gøre en forskel og bidrage til en grønnere fremtid. Kom og bliv inspireret til at gøre en forskel for miljøet.

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >

Kontaktinformation til arrangør

Aabenraa Kommune
Inge Von Essen

Tlf: +45 73768036
ihv@aabenraa.dk

Kontaktinformation til arrangør

Aabenraa Kommune
Inge Von Essen

Tlf: +45 73768036
ihv@aabenraa.dk